10 sterke feiten over duurzaam beton

29-3-2023

Beton is al eeuwen hét functionele en veilige bouwmateriaal dat onze wereld vormgeeft. Naast de praktische eigenschappen is beton ook een slimme keus vanwege een hoge duurzaamheid.

Sterk de toekomst in

Beton is al eeuwen hét functionele en veilige bouwmateriaal dat onze wereld vormgeeft. Naast de praktische eigenschappen is beton ook een slimme keus vanwege een hoge duurzaamheid. En dat is belangrijk in tijden waarin CO2-verlaging en het verhogen van circulariteit wezenlijker zijn dan ooit. Sterker nog, beton speelt een sleutelrol als groene kracht in de nationale bouw- en klimaatopgave. Is beton een grijs verhaal? Zeker niet! Lees hier tien sterke feiten over de duurzame eigenschappen en de ontwikkelingen rondom dit bijzondere materiaal.

 

 

1. Veelzijdig materiaal

Beton is waardevol. Met dit duurzame materiaal bouwen we moderne, veilige gebouwen, wegen en constructies. Beton heeft een lange technischelevensduur, heeft een hoge sterkte, een grotearchitectonische vormvrijheid en is het ideale materiaal voor klimaatadaptieve oplossingen.

 

 A93z5u1d 1ehaxow i2s

2. Focus op CO2 -reductie

De Nederlandse betonketen loopt voorop in reductie van CO₂-emissies door het gebruik van CO₂-arme cementen en nieuwe bindmiddelen.En daar zijn we trots op! Wereldwijd draagt beton gemiddeld 7% bij aan de totale CO₂-emissie. Dit komt omdat er meer beton geproduceerd wordt dan alle andere bouwmaterialen bij elkaar. In Nederland is de emissie 1,6%.

 

 A9ew8ls5 1ehaxoy i2s

3. Duurzame ambitie voor 2050

Het Betonakkoord geeft concrete invulling aan de Europese ambities voor CO₂-neutraal beton in 2050. Met dit akkoord geven opdrachtgevers, toeleveranciers
en bouwbedrijven invulling aan een ketenbrede inzet ichting nog duurzamer beton.

 

A9199udoi 1ehaxp0 i2s

4. Betonbranche in de versnelling

Boven op het Betonakkoord ontwikkelt Betonhuis vele initiatieven. Hierbij wordt de gehele branche geïnspireerd om sterker samen te werken en sneller te innoveren om in 2030 al een CO₂-reductie te realiseren van 30% of hoger.

 

 A91ee1o93 1ehaxp2 i2s

5. Innovatief beton

3D-printen, koolstofwapening, ultra-hogesterktebeton, geopolymeren of zelfhelend beton, het zijn slechts enkele voorbeelden van innovatieve toepassingen en betonproducten. Deze innovaties worden aangejaagd vanuit de betonindustrie, de opdrachtgevers en diverse marktpartijen.

 

A9i11k2o 1ehaxp4 i2s

6. Slim ontwerpen voor 100+ jaar

Met een levensduur van meer dan 100 jaar is beton vanuit duurzaam oogpunt een uitermate geschikt materiaal. Door slim te ontwerpen kunnen bouwwerken in de toekomst nieuwe functies krijgen en worden sloop- of herstelwerkzaamheden tot een minimum beperkt.

 

 A95q6s1a 1ehaxp6 i2s

7. Geheel verplaatsbaar

Beton past perfect in de gedachte van de circulaire economie. Mocht een gebouw geen nieuwe functie krijgen, dan kunnen we het verplaatsen. Al in de ontwerpfase is nagedacht over hoe een bouwwerk eventueel later gedemonteerd kan worden. We bouwen tenslotte niet om te slopen.

 

 A9itbr8u 1ehaxp8 i2s

8. Niets gaat verloren

Wanneer er toch wordt gesloopt, kunnen we het beton als betongranulaat inzetten. En met nieuwe technieken kunnen we beton nu steeds vaker terugbrengen tot de originele elementen zand, grind en cement. Er gaat geen materiaal verloren.

 

 A91voc65e 1ehaxpa i2s

9. Besparen van energie

Beton zorgt voor stabiele temperaturen. De hoge thermische massa maakt dat het fungeert als koelelement in een hete zomer en als warmtebron in de winter. Dat zorgt voor een lager energiegebruik en dus voor lagere energiekosten ten opzichte van lichte bouwmaterialen.

 

 A91htbk6p 1ehaxpc i2s

10. Bevorderen van de biodiversiteit

Minder wateroverlast, minder hittestress, meer biodiversiteit in steden. Beton beschermt en geeft tegelijk ruimte aan de natuur, van groene gevels en nestkasten tot waterdoorlatende tegels en daktuinen. Ook de winning van de grondstoffen voor beton draagt bij aan natuurontwikkeling.

 

Bron: Betonhuis / https://betonhuis.nl/

Kilk hier voor de pdf.